ohridinstitute

#NoBulling: Сајбер-малтретирање

Сајбер-малтретирањето е малтретирање со употреба на дигитални технологии. Може да се одвива на социјалните медиуми, платформите за пораки, платформите за игри и мобилните телефони. Тоа е повторено однесување, кое има за цел да ги исплаши, налути или срами оние кои се цел. Примерите вклучуваат: – ширење лаги за или објавување засрамувачки фотографии или видеа од […]

Повик за набљудувачи на парламентарните и претседателски избори 2024 година

Институтот за економски стратегии и меѓународни односи – Охрид, од Скопје, објавува повик за набљудувачи на парламентарните и претседателски избори 2024 година Ги повикуваме сите заинтересирани граѓани кои имаат наполнето 18 години и имаат право на глас, да се пријават За пријавените граѓани кои ќе бидат распоредени на гласачките места во својство на домашни набљудувачи,

Декларација за фер, слободни и демократски избори и против говор на омраза 2024

Традиционалната Декларација за фер, слободни и демократски избори и против говор на омраза за изборите во 2024 година беше потпишана денеска во организација на Охрид Институт. На настанот, кој се  присуствуваа претставници на подмладоците на политичките партии во земјата, како и претставници од ДИК и Амбасади. Со потпишувањето на оваа декларација, младите политички лидери се

Scroll to Top